Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Smaki Basi. Sezon II - Pierogi Wigilijne odc. 1

Po dłuższej przerwie otwieramy II sezon Smaków Basi. W świątecznej audycji pokażemy krok po kroku jak zrobić pierogi wigilijne z kapustą i grzybami.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Zbliża się Wigilia – wyjątkowy wieczór pełen tradycji, zapachów i smaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Dziś przygotujemy jedno z najbardziej klasycznych dań wigilijnych – pierogi z kapustą i grzybami. Domowe pierogi to nie tylko tradycja, ale też ogromna przyjemność.

Za nim udamy się do kuchni to postanowiliśmy zapytać ostrowczanek czy mają sprawdzony przepis na ciasto na pierogi albo tajemnice farszu.

 

sonda uliczna 

Pierogi wigilijne to danie, które w wielu domach łączy pokolenia. Każda rodzina ma swój sekret: jedni dodają więcej grzybów, inni doprawiają farsz kminkiem lub majerankiem. Ja dziś pokażę Wam wersję klasyczną, sprawdzoną i pachnącą świętami. Zapraszam was do wspólnego gotowania.

Składniki na ciasto

3 szklanki mąki

1 jajko

2 żółtka

2 łyżki śmietany

250 ml ciepłej wody

Składniki na farsz

1 kg kapusty kiszonej

2 opakowania grzybów suszonych  ( ok 200 g )

sól, pieprz

2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek bądź masła 

cebula

 

 

WYKONANIE:

Grzyby moczymy w wodzie przez około godzinę. W tym czasie kapustę płuczemy, odciskamy i zalewamy wodą. Gotujemy . Gdy trochę się pogotuje dodajemy grzyby i gotujemy do mementu aż kapusta i grzyby będą miękkie. Następnie odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa. 

Gdy kapusta się gotuje możemy przygotować ciasto. Na stolnicę wsypujemy mąkę, sól, żółtka i jajko, lekko zagniatamy, następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, dodajemy 2 łyżki śmietany. Wyrabiamy ciasto tak - aby było elastyczne i miękkie. Odstawiamy na kilka minut aby "odpoczęło".  Następnie rozwałkowujemy ciasto cienko, wycinamy kółka. 

 

Gdy ciasto mamy gotowe .  Na patelni podsmażamy cebulę na złoty kolor, dodajemy przekręconą kapustę i grzyby i lekko podsmażamy . Tak przygotowany farsz nakładamy na wycięte krążki ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze około 2 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

 

 


I tak oto nasze wigilijne pierogi są gotowe. Pachną kapustą, grzybami i… świętami. Mam nadzieję, że ten przepis zagości także na Waszym stole.

 

 

 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
SMAKI BASI
KOMENTARZE
Autor komentarza: OstrowczaninTreść komentarza: Robicie wydarzenie dla swoich radzin i kolesiow oraz emerytow i rencistow, ktorzy zostali w miescie zarzadzanym przez towarzystwo "czy dycha starczy"Data dodania komentarza: 22.12.2025, 16:54Źródło komentarza: Jarmark Bożonarodzeniowy na ostrowieckim Rynku przyciągnął mieszkańców i gościAutor komentarza: S.K.Treść komentarza: Dziękuje za pamięć.Data dodania komentarza: 18.12.2025, 05:09Źródło komentarza: Pamięć i hołd: wspomnienie 44. rocznicy stanu wojennegoAutor komentarza: M.Treść komentarza: Pani Przewodnicząca... "Ja ........."Data dodania komentarza: 13.12.2025, 10:03Źródło komentarza: I. Renduda-Dudek: Rada miasta intensywnie pracuje przed końcem rokuAutor komentarza: Mieszkaniec Ostrowca ŚwietokrzyegoTreść komentarza: A TAK o kulturze coś. Osobistej ....Data dodania komentarza: 12.12.2025, 10:18Źródło komentarza: I. Renduda-Dudek: Rada miasta intensywnie pracuje przed końcem rokuAutor komentarza: O.Treść komentarza: Wioska była... że Ho, Ho,Ho.....Data dodania komentarza: 9.12.2025, 11:52Źródło komentarza: Wioska Świętego Mikołaja po raz pierwszy w Ostrowcu ŚwiętokrzyskimAutor komentarza: OstrowiankaTreść komentarza: Lekarz ma obowiazek leczyc I wspierac pacjenta . Niestety nie Powinien brac udzialu w konkursie. Obowiazki dyrektora beda zle wplywac na obowiazki lekarza.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 16:36Źródło komentarza: Komisja wybrała kandydata na dyrektora szpitala w Ostrowcu Świętokrzyskim
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama