Cukiniowe roladki z obierek, roślinna pasztetowa podana na czerstwym pieczywie, zupa na kiszonkach czy energetyczne kulki mocy z kaszy jaglanej z poprzedniego dnia – takie dania powstawały podczas wyjątkowych dwudniowych warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Ostrowcu Świętokrzyskim. Wszystko w duchu kuchni zero waste, czyli gotowania bez marnowania.

Warsztaty poprowadziła Katarzyna Gubała - ekspertka z programu „Pytanie na śniadanie”, autorka bestsellerowych książek kulinarnych oraz trenerka zielonego menu, szkoląca najlepszych szefów kuchni w Polsce.
W Ostrowcu Świętokrzyskim pokazała mieszkańcom, jak wykorzystywać sezonowe produkty, lokalne zioła, kiszonki i pozornie „nieidealne” warzywa, by tworzyć pełnowartościowe, smaczne i ekologiczne potrawy.

To właśnie od prostych, domowych składników zaczęła się kulinarna przygoda uczestników. Uczyli się m.in. przygotowywać pesto z liści marchewki i rzodkiewki, miniburgery na liściach kalafiora czy roślinne pasty ze strączków i łąkowych ziół.
W menu znalazło się także miejsce na fermentację, kiszenie oraz techniki wykorzystywania produktów „od korzenia po liść”.
Warsztaty zostały zorganizowane przez gminę Ostrowiec Świętokrzyski w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej „EKO OSTROWIEC”, której celem jest ograniczanie powstawania odpadów oraz promowanie ekologicznych i zdrowych nawyków. Samorząd podkreśla, że edukacja w duchu zero waste to nie tylko troska o środowisko, ale także realne oszczędności i większa świadomość żywieniowa mieszkańców.
Uczestnicy nie kryli zadowolenia – wiele osób podkreślało, że pierwszy raz zobaczyło, jak z resztek, które zazwyczaj lądują w koszu, można wyczarować atrakcyjne i pełnowartościowe dania.
Warsztaty zakończyła wspólna biesiada, podczas której można było spróbować przygotowanych potraw, wymienić się przepisami i porozmawiać o tym, jak wprowadzić zasady zero waste do codziennej kuchni.
Gmina zapowiada kolejne działania edukacyjne w ramach kampanii „EKO OSTROWIEC” i zachęca mieszkańców do udziału. Bo jak podkreślają organizatorzy – troska o planetę zaczyna się od małych kroków… często robionych właśnie w kuchni.






























![II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja] II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja]](https://static2.lokalnatelewizja.pl/data/articles/sm-16x9-ii-jarmark-dworski-w-rudzie-koscielnej-1757939579.jpg)























































Napisz komentarz
Komentarze