Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Katarzyna Gubała uczyła kuchni zero waste

Eko kuchnia zero waste w Ostrowcu Świętokrzyskim. Mieszkańcy gotowali bez marnowania pod okiem Katarzyny Gubały
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Cukiniowe roladki z obierek, roślinna pasztetowa podana na czerstwym pieczywie, zupa na kiszonkach czy energetyczne kulki mocy z kaszy jaglanej z poprzedniego dnia – takie dania powstawały podczas wyjątkowych dwudniowych warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Ostrowcu Świętokrzyskim. Wszystko w duchu kuchni zero waste, czyli gotowania bez marnowania.

 

Warsztaty poprowadziła Katarzyna Gubała - ekspertka z programu „Pytanie na śniadanie”, autorka bestsellerowych książek kulinarnych oraz trenerka zielonego menu, szkoląca najlepszych szefów kuchni w Polsce. 

W Ostrowcu Świętokrzyskim pokazała mieszkańcom, jak wykorzystywać sezonowe produkty, lokalne zioła, kiszonki i pozornie „nieidealne” warzywa, by tworzyć pełnowartościowe, smaczne i ekologiczne potrawy.

 

To właśnie od prostych, domowych składników zaczęła się kulinarna przygoda uczestników. Uczyli się m.in. przygotowywać pesto z liści marchewki i rzodkiewki, miniburgery na liściach kalafiora czy roślinne pasty ze strączków i łąkowych ziół. 

W menu znalazło się także miejsce na fermentację, kiszenie oraz techniki wykorzystywania produktów „od korzenia po liść”.

Warsztaty zostały zorganizowane przez gminę Ostrowiec Świętokrzyski w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej „EKO OSTROWIEC”, której celem jest ograniczanie powstawania odpadów oraz promowanie ekologicznych i zdrowych nawyków. Samorząd podkreśla, że edukacja w duchu zero waste to nie tylko troska o środowisko, ale także realne oszczędności i większa świadomość żywieniowa mieszkańców.

Uczestnicy nie kryli zadowolenia – wiele osób podkreślało, że pierwszy raz zobaczyło, jak z resztek, które zazwyczaj lądują w koszu, można wyczarować atrakcyjne i pełnowartościowe dania. 

Warsztaty zakończyła wspólna biesiada, podczas której można było spróbować przygotowanych potraw, wymienić się przepisami i porozmawiać o tym, jak wprowadzić zasady zero waste do codziennej kuchni.

Gmina zapowiada kolejne działania edukacyjne w ramach kampanii „EKO OSTROWIEC” i zachęca mieszkańców do udziału. Bo jak podkreślają organizatorzy – troska o planetę zaczyna się od małych kroków… często robionych właśnie w kuchni.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
SMAKI BASI
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama