Obok smaku i wielu możliwości zastosowań w kuchni, to kwestia, której szczególnie należy się przyjrzeć. Młoda kapusta to warzywo, które wyróżnia się wysoką zawartością składników odżywczych. Kryje w sobie m.in. witaminy C, K, E, A oraz B6, a także błonnik, potas, żelazo, wapń i magnez. Błonnik, który znajduje się w młodej kapuście, pomaga regulować trawienie, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Młodą kapustę warto jeść. Jest smaczna, zdrowa i bardzo uniwersalna.
Młoda kapusta z boczkiem
Składniki:
2 główki młodej kapusty (średniej wielkości)
4 marchewki
2 czerwone papryki
Koper, natka pietruszki, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego.
40 dag. wędzonego boczku
Sól, pieprz
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, płuczemy zalewamy wodą. Gotujemy ok. 10 min. Następnie zdejmujemy z ognia i odcedzamy. Ponownie zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do kapusty.


Marchew ścieramy na tarce, na grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę i również dodajemy do kapusty.

Cały czas dusimy na niewielkim ogniu. Gdy kapusta będzie już gotowa z masła i mąki robimy zasmażkę i dodajemy do kapusty aby nasze danie zgęstniało.


Na koniec dodajemy koperek i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.































![II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja] II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja]](https://static2.lokalnatelewizja.pl/data/articles/sm-16x9-ii-jarmark-dworski-w-rudzie-koscielnej-1757939579.jpg)


























































Napisz komentarz
Komentarze