Oto Przepis:
BEZA
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
KREM
250 g sera mascarpone
1/2 szklanki śmietanki 30%, zimnej
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżki drobnego cukru lub pudru
OWOCE
truskawki, maliny, borówki lub inne
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy drobny cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie oraz długo ubijając po każdej dodanej porcji cukru.



Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijamy przez następne 3 minuty.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijamy jeszcze przez minutę.

Wyłożyć Następnie wykładamy bezę na papier w kształcie koła o średnicy ok. 26 cm.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C. Pieczemy przez 90 minut. Pozostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 godz.).
Przygotowanie Kremu:
Ser mascarpone ubijamy jednocześnie z zimną śmietanką, cukrem wanilinowym oraz drobnym cukrem przez ok. 1 minutę, do czasu aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna.



Krem wykładamy na bezę i posypujemy owocami.
Smacznego :)





























![II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja] II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja]](https://static2.lokalnatelewizja.pl/data/articles/sm-16x9-ii-jarmark-dworski-w-rudzie-koscielnej-1757939579.jpg)


























































Napisz komentarz
Komentarze