Okazuje się że ciasto drożdżowe można przygotować w znacznie prostszy sposób bez mozolnego ugniatania a efekt wciąż zachwyca puszystością i smakiem.
Jak to możliwe? Co sprawia ze drożdże pracują za nas?. Jakie składniki są kluczem do sukcesu?
Oto przepis .
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:
4,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 roztrzepane jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki letniego mleka
10 dag. drożdży
szczypta soli
drobne owoce ( truskawki, borówki lub rabarbar)
Składniki na kruszonkę
50 g miękkiego masła
1/2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy mikserem

WYKONANIE CIASTA:
Na dno szerokiej miski bądź garnka stopniowo kruszymy drożdże. Następnie daję cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.





Najważniejsze jest to aby zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 2 lub 3 godziny.



Po tym czasie mieszamy składniki i przekładamy ciasto do przygotowanej wcześniej foremki. Na wierzch wykładamy owoce i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 45 minut.


Po tym czasie ciasto jest gotowe. Zostawiamy do wystygnięcia i podajemy np. z mlekiem.

SMACZNEGO :)













































![II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja] II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja]](https://static2.lokalnatelewizja.pl/data/articles/sm-16x9-ii-jarmark-dworski-w-rudzie-koscielnej-1757939579.jpg)


























































Napisz komentarz
Komentarze