Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Smaki Basi odc. 25 - Sernik na zimno

W kolejnej odsłonie "Smaków Basi" przygotujemy idealny deser na ciepłe dni – sernik na zimno, w którym połączymy soczyste truskawki z aromatycznymi borówkami. Te owoce nie tylko pięknie się komponują wizualnie, ale także smakowo – słodycz truskawek świetnie współgra z lekką kwaskowatością borówek.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Skoro truskawki mają teraz swój sezon,  warto z nich korzystać! Są pełne witaminy C, poprawiają odporność i działają jak naturalne antyoksydanty. Borówki z kolei to skarb dla naszego mózgu – wspierają pamięć i koncentrację, a ich głęboki kolor wskazuje na dużą ilość zdrowych flawonoidów.  

W dzisiejszym przepisie połączymy te owoce z aksamitną masą serową, delikatnym spodem z herbatników i galaretką, która nada deserowi pięknego wykończenia. Przygotowanie jest szybkie i proste, a efekt zachwyci każdego. Czas zabrać się do pracy!  Oto przepis:

Spód:
- 200 g herbatników lub biszkoptów  
- 80 g roztopionego masła  

Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego 
- 100 g cukru pudru  
-    4 łyżeczki żelatyny  
-  70 ml gorącej wody , olejek waniliowy

Owoce:
- 200 g truskawek, pokrojonych na kawałki  
-150 g borówek  

Dodatkowo:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej  
 

Przygotowanie:
Krok 1. Przygotowanie spodu – Herbatniki lub biszkopty miksujemy na drobne okruchy, łączymy  z roztopionym masłem i dokładnie mieszamy . Przekładamydo tortownicy, równomiernie rozprowadzamy  i lekko uklepujemy . Schładzamy w lodówce.  

Krok 2.  Masa serowa – Żelatynę rozpuszczamy  w gorącej wodzie i studzimy. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy olejek. Na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy .  Sernik wykładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki. Gdy masa serowa zacznie tężeć wykładamy na wierzch owoce.

 

Krok 3.  Galaretkę rozpuszczamy  we wrzącej wodzie, studzimy i wlewamy na zastygniętą masę serową. Wstawiamy do lodówki na kolejne 2–3 godziny, aż całość dobrze się zetnie.  

 

 Sernik wyjmujemy z formy, kroimy na kawałki i podajemy schłodzony. Możemy także  udekorować go świeżymi listkami mięty dla orzeźwienia!  

 

I oto mamy gotowy sernik na zimno,  który łączy świeżość truskawek i borówek, idealnie wpisując się w sezonowe smaki. Możecie także spróbować wersji z mango, kiwi czy malinami, aby dodać egzotycznej nuty.  

Mam nadzieję, że ten przepis będzie dla Was inspiracją i zachęci do korzystania z sezonowych owoców w kuchni. Życzę smacznego i do zobaczenia  w kolejnej audycji! 

 

 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
SMAKI BASI
KOMENTARZE
Autor komentarza: ZTreść komentarza: Jak odsetki w takim przypadku są wstrzyameneData dodania komentarza: 5.12.2025, 08:56Źródło komentarza: MEC nie zapłaci. GIOŚ postanowił wstrzymać wykonanie decyzji o karzeAutor komentarza: JaTreść komentarza: To już widzę te odsetki 😱Data dodania komentarza: 4.12.2025, 20:17Źródło komentarza: MEC nie zapłaci. GIOŚ postanowił wstrzymać wykonanie decyzji o karzeAutor komentarza: ostrowczaninTreść komentarza: ja uważam ,że PUP to nie tylko siedzenie i picie kawki tylko trzeba ruszyć do firm i zaproponować wsparcie i możliwości współpracy w różnych okresach funkcjonowania ,urzędy udają ,że pomagają a tak naprawdę to zero pomocy i wsparcia i tylko kontrole i podnoszone koszty podatków itp.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 18:37Źródło komentarza: Dni Pracodawców 2025 w Ostrowcu Św. - Tydzień Konsultacji dla przedsiębiorcówAutor komentarza: druga kategoriaTreść komentarza: Czy ktoś w tym mieście poza podatkami coś zrobi dla firm? Prezydent to sztuka do składania wieńcy i wręczania dyplomów ,tak jak w gminie sąsiedniej tylko gospodynie wiejskie i zabawa,weście się ludzie do pracy a RADNI zamiast pomaga firmom to popieracie ich niszczenie ,to miasto zaściankowe powinno mieć podatki dużo niższe a radni powinni dopłacać za nic robienieData dodania komentarza: 3.12.2025, 16:29Źródło komentarza: Rada miasta uchwaliła podatki na 2026Autor komentarza: OstrowczaninTreść komentarza: Ciekawe jak zarzad powiatu potrakuje kryterium swojego guru " czy dycha sfarczy"?Data dodania komentarza: 3.12.2025, 16:00Źródło komentarza: Komisja wybrała kandydata na dyrektora szpitala w Ostrowcu ŚwiętokrzyskimAutor komentarza: MariuszTreść komentarza: Wręcz przeciwnie - to idealny człowiek na tym stanowisku. Zaangażowany, oddany, zawsze pełen energii.Data dodania komentarza: 2.12.2025, 12:25Źródło komentarza: M. Cichosz zapowiada grudzień pełen atrakcji i niespodzianek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama