Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Smaki Basi II odc. 2 - Karp w galarecie z rodzynkami

W drugim świątecznym odcinku Smaków Basi zdradzamy przepis na karpia w galarecie z rodzynkami. To nie tylko wigilijne danie, lecz kulinarna tradycja, którą warto pielęgnować i odtworzyć w domowym wydaniu.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

W drugim świątecznym odcinku cyklu "Smaki Basi" prezentujemy  przepis na "karpia w galarecie z rodzynkami "- potrawę zakorzenioną w polskiej tradycji świątecznej, która łączy prostotę wykonania z wyraźnym symbolem rodzinnego stołu. To danie warto pielęgnować i odtwarzać w domowym wydaniu, bo łączy smak pamięci z możliwością pokazania kulinarnego szacunku dla tradycji. 

Karp w galarecie to klasyka wigilijnego menu. Danie bazuje na delikatnym, ale wyrazistym smaku ryby, której mięso zostaje przygotowane w taki sposób, by zachować jędrność i naturalną słodycz. Galareta - klarowna, aromatyczna i odpowiednio żelująca - otula kawałki ryby, tworząc harmonijną formę, w której tekstury i smaki się uzupełniają. Dodatek rodzynek, choć na pierwszy rzut oka nietypowy, wprowadza kontrast: słodkie, lekko kwaskowate owoce równoważą rybny smak i dodają potrawie świątecznego charakteru.

KARP W GALARECIE Z RODZYNKAMI

Składniki:

1 kg karpia 

2 korzonki pietruszki

1 większa  marchewka 

Rodzynki (opakowanie 100 g )

natka pietruszki

sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

2 łyżki żelatyny

Wykonanie :

Sprawionego karpia kroimy na kawałki, skrapiamy delikatnie cytryną, posypujemy pieprzem i cukrem, wstawiamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie obieramy warzywa, kroimy w słupki lub plasterki zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy kawałki ryby. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu około 40 min. Po tym czasie wyjmujemy karpia i warzywa a do wywaru dodajemy rodzynki, łyżkę cukru, pieprz i sól. Chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy żelatynę i jeszcze przez chwilę gotujemy.  

Karpia układamy na półmisku razem z ugotowanymi warzywami (marchew, pietruszka), zalewamy wywarem z rodzynkami i dekorujemy natką pietruszki. Czekamy aż wystygnie i wstawiamy do lodówki. 

Pozostały wywar wlewamy do naczynia i również wkładamy do lodówki ( gdy się zsiądzie kroimy w kostkę  i wykładamy na gotowego  karpia w galarecie) .

Tak przygotowanego karpia w galarecie podajemy z majonezem i białym pieczywem.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
SMAKI BASI
KOMENTARZE
Autor komentarza: OstrowczaninTreść komentarza: Robicie wydarzenie dla swoich radzin i kolesiow oraz emerytow i rencistow, ktorzy zostali w miescie zarzadzanym przez towarzystwo "czy dycha starczy"Data dodania komentarza: 22.12.2025, 16:54Źródło komentarza: Jarmark Bożonarodzeniowy na ostrowieckim Rynku przyciągnął mieszkańców i gościAutor komentarza: S.K.Treść komentarza: Dziękuje za pamięć.Data dodania komentarza: 18.12.2025, 05:09Źródło komentarza: Pamięć i hołd: wspomnienie 44. rocznicy stanu wojennegoAutor komentarza: M.Treść komentarza: Pani Przewodnicząca... "Ja ........."Data dodania komentarza: 13.12.2025, 10:03Źródło komentarza: I. Renduda-Dudek: Rada miasta intensywnie pracuje przed końcem rokuAutor komentarza: Mieszkaniec Ostrowca ŚwietokrzyegoTreść komentarza: A TAK o kulturze coś. Osobistej ....Data dodania komentarza: 12.12.2025, 10:18Źródło komentarza: I. Renduda-Dudek: Rada miasta intensywnie pracuje przed końcem rokuAutor komentarza: O.Treść komentarza: Wioska była... że Ho, Ho,Ho.....Data dodania komentarza: 9.12.2025, 11:52Źródło komentarza: Wioska Świętego Mikołaja po raz pierwszy w Ostrowcu ŚwiętokrzyskimAutor komentarza: OstrowiankaTreść komentarza: Lekarz ma obowiazek leczyc I wspierac pacjenta . Niestety nie Powinien brac udzialu w konkursie. Obowiazki dyrektora beda zle wplywac na obowiazki lekarza.Data dodania komentarza: 5.12.2025, 16:36Źródło komentarza: Komisja wybrała kandydata na dyrektora szpitala w Ostrowcu Świętokrzyskim
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama