Celem konferencji była debata, wymiana poglądów oraz prezentacja wyników badań na temat miejsca, istoty i funkcji kulinariów w światowej i polskiej historii, kulturze i literaturze. W rolę prelegentów wcielili się archeolodzy, historycy, literaturoznawcy i kulturoznawcy z całej Polski. Dr Marzena Keating przygotowała prelekcję dotyczącą irlandzkiej kuchni rekonwalescencyjnej z lat 1910-1970. Jedną z omawianych potraw był bulion wołowy. Z kolei dr Paweł Kaptur rozwinął temat diety XVII-wiecznych Brytyjczyków, opierając swoje wystąpienie o „Dziennik” Samuela Pepysa.





























![II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja] II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja]](https://static2.lokalnatelewizja.pl/data/articles/sm-16x9-ii-jarmark-dworski-w-rudzie-koscielnej-1757939579.jpg)


























































Napisz komentarz
Komentarze