W dzisiejszym odcinku przepis na coś dietetycznego "Pasztet z cukinii". To popularne danie sezonowe. Zastąpi wędliny i ser, bo możemy podawać go do kanapek. Pysznie będzie smakować z sałatką ze świeżych pomidorów lub zwykłą sałatą.
Cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jako niskokaloryczne warzywo i o niskim indeksie glikemicznym jest polecana m.in. osobom zmagającym się z insulinopornością czy cukrzycą. Jest polecana nie tylko przy dietach niskokalorycznych, ale również w dietach na zaparcia oraz w dietach przy problemach z pęcherzykiem żółciowym.
Oto przepis na "Pasztet z cukinii"
Pasztet z cukinii
Składniki:
1 kg cukinii
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
3/4 szklanki bułki tartej
5 łyżek kaszy manny
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 jajka
sól, pieprz, po 1 łyżeczce papryki w proszku, kurkumy, suszonego oregano
Przygotowanie :
Cukinię myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i również należy zetrzeć na tarce ale o małych oczkach.

Cukinię i cebulę umieścić w większej misce, dodać 2 łyżeczki soli i wymieszać. Odstawić na około pół godziny, aż cukinia puści soki. Następnie wyłożyć ją na sito i bardzo dokładnie odsączyć (dociskać dłonią aby pozbyć się jak największej ilości soków).

Do odciśniętej cukinii dodać obraną i drobno startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, bułkę tartą, kaszę manny (lub więcej bułki tartej), natkę pietruszki i jajka. Doprawić pieprzem, papryką, kurkumą oraz oregano i dokładnie wyrobić.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masę cukiniową wyłożyć do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, uklepać, wyrównać łyżką. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę i 15 minut (lub nieco dłużej, do zrumienienia). Całkowicie ostudzić.



Smacznego :)





























![II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja] II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja]](https://static2.lokalnatelewizja.pl/data/articles/sm-16x9-ii-jarmark-dworski-w-rudzie-koscielnej-1757939579.jpg)


























































Napisz komentarz
Komentarze