Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Smaki Basi odc. 15 | Pączki

Dziś przeniesiemy się do świata smaków i zapachów z dzieciństwa.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Tłusty Czwartek to wyjątkowy dzień, w trakcie którego kalorie nie mają znaczenia. Zgodnie z tradycją, w ostatni czwartek przed Wielkim Postem można bezkarnie kosztować pączków i innych słodkości. Dzięki temu, zgodnie z przesądem, każdy może liczyć na pomyślność przez resztę roku. 

Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło przez najbliższy rok i szczęście go ominie! Jak sama nazwa wskazuje, tłusty czwartek ma być tłusty, a symbolem tego dnia stały się pączki…

Przepis na Pączki

  

Składniki:


- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 80 g masła (rozpuszczonego)
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
- Konfitura (najlepiej różana) lub powidła śliwkowe do nadzienia
- Cukier puder do posypania

 
 Przygotowanie zaczynu

 W małej misce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wlewamy ciepłe mleko (około 100 ml) i dokładnie mieszamy. Odstaw na około 15 minut, aż zaczyn zacznie pracować.

Ciasto

W dużej misce przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. W oddzielnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy ubite żółtka, jajko i rozpuszczone masło do mąki. Następnie dodajemy zaczyn i spirytus. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Wyrabianie ciasta:

 Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem do ciasta przez około 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy trochę mąki, ale unikajmy dodawania zbyt dużej ilości.

Pierwsze wyrastanie

Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Formowanie pączków: 

Po wyrośnięciu ciasta, wyrabiamy je przez chwilę, aby pozbyć się powietrza. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze kawałki. Formujemy z nich kulki, a w środek każdej wkładamy łyżeczkę konfitury lub powideł. Dobrze zlepiamy brzegi, aby nadzienie nie wyciekało.

 Drugie wyrastanie:

 Układamy pączki na oprószonej mąką powierzchni, przykrywany ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, aby ponownie wyrosły.

 Smażenie:

W głębokim garnku rozgrzewamy olej do temperatury około 175°C. Smażymy pączki partiami po kilka sztuk, aby nie obniżyć temperatury oleju. Każdą partię smażymy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Wyjmujemy Układamy łyżką cedzakową  i osuszamy  je na papierowych ręcznikach.

Posypanie:  

Po osuszeniu pączków posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego! 

 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
SMAKI BASI
KOMENTARZE
Autor komentarza: ZTreść komentarza: Jak odsetki w takim przypadku są wstrzyameneData dodania komentarza: 5.12.2025, 08:56Źródło komentarza: MEC nie zapłaci. GIOŚ postanowił wstrzymać wykonanie decyzji o karzeAutor komentarza: JaTreść komentarza: To już widzę te odsetki 😱Data dodania komentarza: 4.12.2025, 20:17Źródło komentarza: MEC nie zapłaci. GIOŚ postanowił wstrzymać wykonanie decyzji o karzeAutor komentarza: ostrowczaninTreść komentarza: ja uważam ,że PUP to nie tylko siedzenie i picie kawki tylko trzeba ruszyć do firm i zaproponować wsparcie i możliwości współpracy w różnych okresach funkcjonowania ,urzędy udają ,że pomagają a tak naprawdę to zero pomocy i wsparcia i tylko kontrole i podnoszone koszty podatków itp.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 18:37Źródło komentarza: Dni Pracodawców 2025 w Ostrowcu Św. - Tydzień Konsultacji dla przedsiębiorcówAutor komentarza: druga kategoriaTreść komentarza: Czy ktoś w tym mieście poza podatkami coś zrobi dla firm? Prezydent to sztuka do składania wieńcy i wręczania dyplomów ,tak jak w gminie sąsiedniej tylko gospodynie wiejskie i zabawa,weście się ludzie do pracy a RADNI zamiast pomaga firmom to popieracie ich niszczenie ,to miasto zaściankowe powinno mieć podatki dużo niższe a radni powinni dopłacać za nic robienieData dodania komentarza: 3.12.2025, 16:29Źródło komentarza: Rada miasta uchwaliła podatki na 2026Autor komentarza: OstrowczaninTreść komentarza: Ciekawe jak zarzad powiatu potrakuje kryterium swojego guru " czy dycha sfarczy"?Data dodania komentarza: 3.12.2025, 16:00Źródło komentarza: Komisja wybrała kandydata na dyrektora szpitala w Ostrowcu ŚwiętokrzyskimAutor komentarza: MariuszTreść komentarza: Wręcz przeciwnie - to idealny człowiek na tym stanowisku. Zaangażowany, oddany, zawsze pełen energii.Data dodania komentarza: 2.12.2025, 12:25Źródło komentarza: M. Cichosz zapowiada grudzień pełen atrakcji i niespodzianek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama