Jakie warzywa kupować, by jak najdłużej zachowały świeżość?
Choć osoby zwracające uwagę na ekologię mówią, by nie „porzucać” w sklepie warzyw i owoców, które wyglądają nieco gorzej od innych (ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że po całym dniu zostaną wyrzucone, a co za tym idzie – jedzenie się zmarnuje), to ich wybór jest dobrą opcją dla tych, którzy chcą zjeść warzywo lub owoc tego samego dnia. Ci, którzy nie są pewni, kiedy zjedzą wybrane warzywa, powinni wybierać jędrne sztuki, o zwartych kwiatach, zielonych liściach oraz lśniącej skórce.
Jeśli to możliwe, warto też unikać folii – nie tylko ze względów ekologicznych, ale też dla dłuższego okresu zachowania świeżości danego warzywa. Co, jeśli kupiło się już warzywa? Można posłużyć się m.in. praktycznymi organizerami do lodówki, rozwiązaniami, które pomogą zaplanować ułożenie warzyw w taki sposób, by jak najdłużej utrzymały świeżość, a rodzina nie musiała zmuszać się danego dnia do zjedzenia powoli tracącego blask warzywa.
Dlaczego organizery do lodówki są dobrym rozwiązaniem?
Opcja, jaką są organizery, ma wiele zalet, ponieważ nie tylko pomagają dłużej utrzymać dobrą jakość warzywa lub owocu, ale też ułatwiają posegregowanie żywności – od potraw mięsnych, przez owoce i warzywa, aż po wyroby cukiernicze. Dodatkowo przezroczyste ścianki pozwalają na szybkie odszukanie produktów oraz oszacowanie zawartości bez wyciągania pudełka.
Ponieważ organizery ułatwiają wyciąganie jedzenia, jest to świetna opcja dla maluchów, które chcą w bezpieczny i nieszkodliwy sposób wskazać rodzicom, na co mają ochotę. Do tego pojemniki chronią przed wilgocią, ale też procesem utleniania i roznoszeniem zapachów po lodówce.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat warzyw i owoców w lodówce?
Organizery na piękne egzemplarze warzyw i owoców to nie wszystko. Ważne jest także to, by warzywa i owoce... nie znajdowały się obok siebie! Zasada ta dotyczy zarówno przechowywania w lodówce, jak i na blacie. Dlaczego? Owoce wytwarzają etylen, który prowadzi do szybszego dojrzewania. Można z tego korzystać dla własnych potrzeb, by móc szybciej zjeść niedojrzałe warzywo, jednak nie da się ukryć, że w większości przypadków przyśpieszone dojrzewanie odbywa się przez przypadek i nieuwagę kupującego. To kończy się zazwyczaj wyrzuceniem jedzenia, bo roślinny hormon przyśpiesza dojrzewanie warzyw, ale także ich gnicie. Blisko warzyw nie należy kłaść głównie jabłek, gruszek, awokado oraz bananów.
Dobrze zaplanowane rozmieszczenie owoców i warzyw to podstawa dla codziennej wygody oraz komfortowego przygotowywania posiłków dla całej rodziny. Warto zwrócić uwagę na wskazane porady, by bez przeszkód cieszyć się pysznymi i zdrowymi posiłkami!





























![II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja] II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja]](https://static2.lokalnatelewizja.pl/data/articles/sm-16x9-ii-jarmark-dworski-w-rudzie-koscielnej-1757939579.jpg)





















































