Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Smaki Basi odc. 9 | Domowa pizza z tuńczykiem

W kolejnej odsłonie naszego programu kulinarnego „Smaki Basi" zapraszamy Was do świata wyjątkowych smaków i aromatów, które możecie stworzyć w swoich domach.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy . Święto to celebruje się głównie w słonecznej Italii, a zwłaszcza w Neapolu, skąd wywodzi się słynny placek. Pizza to symbol włoskiej kulinarnej tradycji, zdobyła globalną popularność, łącząc w sobie prostotę i kreatywność smaków. To doskonała okazja, by zgłębić jej bogatą historię, różnorodność oraz kulinarną sztukę. Korzenie pizzy sięgają starożytności, kiedy mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego tworzyli płaskie chleby z dodatkami. Jednak współczesna pizza narodziła się w XVIII-wiecznym Neapolu. Wówczas zaczęto dodawać do chleba pomidory, tworząc podstawę pizzy .

Światowy Dzień Pizzy to więcej niż tylko okazja do skosztowania jej różnych wariantów. Dlatego naszym  dzisiejszym bohaterem będzie przepyszna pizza z tuńczykiem. To prosty, ale wyjątkowo smaczny przepis, który z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe. Przygotujcie się na kulinarną podróż .
 

Domowa pizza z tuńczykiem
 
Składniki na ciasto:
  • 5 dag. drożdży,
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka płaska cukru
  • 2 szklanki mąki
  • pomidorki koktajlowe
Dodatki:
  • 1 czerwona cebula (pokrojona w cienkie plastry)
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 100g czarnych oliwek
  • 200g tartego żółtego sera
  • Pomidorki koktajlowe
  • 1 sos pomidorowy
  • Przyprawy : Suszone oregano i bazylia ,sól i pieprz (do smaku)
 
Sposób przygotowania 

 

 Ciasto zagniatamy. Czekamy ok 15 minut aż trochę wyrośnie. Po 15 minutach rozwałkowujemy je na okrągły placek i tak przygotowany wykładamy na formę do pizzy wysmarowaną oliwą z oliwek.
Gotowe ciasto smarujemy sosem pomidorowym równomiernie na całej powierzchni. Następnie dodajemy składniki: odsączonego tuńczyka, plastry cebuli, kukurydzę i czarne oliwki i pomidorki koktajlowe.  Wszystko posypujemy startym żółtym serem a następnie dodaj suszone oregano i bazylię do smaku.
Pizzę wkładamy do piekarnika i pieczemy w  200 stopniach. 

 

SMACZNEGO :)
 

 

 

 


Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
SMAKI BASI
KOMENTARZE
Autor komentarza: JaTreść komentarza: To już widzę te odsetki 😱Data dodania komentarza: 4.12.2025, 20:17Źródło komentarza: MEC nie zapłaci. GIOŚ postanowił wstrzymać wykonanie decyzji o karzeAutor komentarza: ostrowczaninTreść komentarza: ja uważam ,że PUP to nie tylko siedzenie i picie kawki tylko trzeba ruszyć do firm i zaproponować wsparcie i możliwości współpracy w różnych okresach funkcjonowania ,urzędy udają ,że pomagają a tak naprawdę to zero pomocy i wsparcia i tylko kontrole i podnoszone koszty podatków itp.Data dodania komentarza: 4.12.2025, 18:37Źródło komentarza: Dni Pracodawców 2025 w Ostrowcu Św. - Tydzień Konsultacji dla przedsiębiorcówAutor komentarza: druga kategoriaTreść komentarza: Czy ktoś w tym mieście poza podatkami coś zrobi dla firm? Prezydent to sztuka do składania wieńcy i wręczania dyplomów ,tak jak w gminie sąsiedniej tylko gospodynie wiejskie i zabawa,weście się ludzie do pracy a RADNI zamiast pomaga firmom to popieracie ich niszczenie ,to miasto zaściankowe powinno mieć podatki dużo niższe a radni powinni dopłacać za nic robienieData dodania komentarza: 3.12.2025, 16:29Źródło komentarza: Rada miasta uchwaliła podatki na 2026Autor komentarza: OstrowczaninTreść komentarza: Ciekawe jak zarzad powiatu potrakuje kryterium swojego guru " czy dycha sfarczy"?Data dodania komentarza: 3.12.2025, 16:00Źródło komentarza: Komisja wybrała kandydata na dyrektora szpitala w Ostrowcu ŚwiętokrzyskimAutor komentarza: MariuszTreść komentarza: Wręcz przeciwnie - to idealny człowiek na tym stanowisku. Zaangażowany, oddany, zawsze pełen energii.Data dodania komentarza: 2.12.2025, 12:25Źródło komentarza: M. Cichosz zapowiada grudzień pełen atrakcji i niespodzianekAutor komentarza: WSTYDTreść komentarza: ZA GÓRCZYŃSKIEGO BYŁ SPOKÓJ I NISKIE PODATKI A TERAZ ???Data dodania komentarza: 1.12.2025, 19:33Źródło komentarza: Rada Miasta wprowadza Strefę Płatnego Parkowania
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama