Święcenie pokarmów to druga z najbardziej rozpowszechnionych tradycji. W Wielką Sobotę tłumy wiernych idą do kościołów z koszyczkami. A co w nich powinno się znaleźć? Oprócz jajek, które symbolizują rodzące się życie, do koszyka wkładamy baranka, chleb, wędlinę, chrzan, pieprz i sól.
Święconka tradycyjnie ma honorowe miejsce na wielkanocnym stole. Domownicy muszą spróbować każdej z poświęconych rzeczy. Uroczyste wielkanocne śniadanie rozpoczyna dzielenie jajkiem. Rodzina składa sobie życzenia a następnie, w zależności od regionu, podawany jest barszcz biały bądź żurek. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkości. Dominują mazurki, baby, babki, makowce i serniki.
Na wsiach bardzo często na stole stawiano także młody jęczmień. Symbolizował on nie tylko budzącą się do życia przyrodę, ale również pracę na roli i rolników.
Drugi dzień Świąt Wielkanocnych to tradycyjnie śmigus dyngus. Jednym ze starodawnych zwyczajów związanych ze świętami Wielkiej Nocy, a obecnie trochę zapomnianym, było robienie tzw. psikusów.





























![II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja] II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja]](https://static2.lokalnatelewizja.pl/data/articles/sm-16x9-ii-jarmark-dworski-w-rudzie-koscielnej-1757939579.jpg)


























































Napisz komentarz
Komentarze