Szarlotka to klasyk, który nigdy się nie znudzi, zwłaszcza o tej porze roku.
Oto przepis krok po kroku na szarlotkę z lodami.
SZARLOTKA
Składniki na ciasto.
- 2 szklanki mąki
- 200 g masła (zimnego)
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie jabłkowe:
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżki cukru (do smaku, zależnie od jabłek)
- 1–2 łyżeczki cynamonem
Na wierzch:
- Cukier puder do posypania
- Lody waniliowe do podania
PRZYGOTOWANIE
- Przygotuj ciasto:
- Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło.
- Rozetrzyj palcami lub użyj miksera z hakiem, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.
- Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto – powinno być gładkie. Podziel je na 2 części (jedna trochę większa), zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

- W międzyczasie przygotuj nadzienie:
- Obierz jabłka, zetrzyj na dużych oczkach tarki lub pokrój w cienkie plasterki.
Dodaj cukier i cynamon, wymieszaj. Odstaw na chwilę, by puściły sok. Można je lekko poddusić na patelni, ale nie trzeba.

- Złożenie ciasta:
- Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno oraz boki blaszki (ok. 24x30 cm), wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wyłóż jabłka – możesz je lekko odcisnąć, jeśli są bardzo soczyste.
Rozwałkuj drugą część ciasta lub zetrzyj ją na tarce i posyp wierzch.


- Pieczenie:
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C (góra-dół) przez około 50–60 minut – aż ciasto się zezłoci.
- Podanie:
- Gdy ciasto lekko ostygnie, posyp cukrem pudrem. Podawaj z dużą kulką lodów waniliowych – ciepło i zimno stworzą idealny duet!


Smacznego :)





























![II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja] II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja]](https://static2.lokalnatelewizja.pl/data/articles/sm-16x9-ii-jarmark-dworski-w-rudzie-koscielnej-1757939579.jpg)


























































Napisz komentarz
Komentarze