Dziś zabieram Was w smakowitą podróż do kuchni pełnej słońca, kolorów i prostych składników. A bohaterem naszego spotkania będzie… leczo z cukinią – danie, które smakuje latem, pachnie ogrodem i robi się niemal samo!
To jedna z tych potraw, do których można wracać bez końca – bo za każdym razem smakuje trochę inaczej, w zależności od tego, co akurat znajdziemy w lodówce. Ale dzisiaj pokażę Wam moją sprawdzoną wersję – prostą, sycącą i idealną na letni obiad albo kolację.
Zatem jeśli macie pod ręką cukinię, paprykę, cebulę i kilka innych pyszności – zostańcie ze mną. Za chwilę podpowiem, jak przygotować leczo krok po kroku, żeby wyszło aromatyczne, pełne smaku i kolorów.
Zaczynamy gotowanie!
Oto, czego potrzebujemy:
Składniki:
- 2 średnie Cukinie (jedna zielona, jedna żółta – najlepiej młoda, ze skórką)
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pasta pomidorowa w butelce
- 2 ogórki kiszone
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra , oregano
- 400 g kiełbasy jeśli ktoś lubi wersję mięsną
- świeża natka pietruszki na koniec
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od cebuli – obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty czosnek – tylko na moment, żeby nie zgorzkniał.
Potem dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę – i dusimy razem kilka minut. Teraz czas na cukinię – kroimy ją w półplasterki lub w kostkę, jeśli jest młoda, to nawet nie trzeba jej obierać. Dodajemy do garnka i smażymy razem z resztą.
Na koniec dodajemy pastę pomidorowa, wrzucamy pokrojone pomidory. Dusimy wszystko razem ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozpadną.
Doprawiamy do smaku – sól, pieprz, słodka papryka i troszkę ostrej, żeby danie miało charakter. A jeśli robicie wersję z kiełbasą – pokrójcie ją w półplasterki i podsmażcie osobno, a potem dorzućcie do warzyw.
Na koniec – łyżeczka oregano i natka pietruszki
To leczo najlepiej smakuje z pajdą chleba albo z ryżem. Można je też zapakować do słoika – i cieszyć się jego smakiem nawet po sezonie.
Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do działania w kuchni. Dajcie znać, jak wyszło – i koniecznie wróćcie za tydzień, bo mam już pomysł na kolejny, pyszny odcinek.
smacznego!





























![II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja] II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja]](https://static2.lokalnatelewizja.pl/data/articles/sm-16x9-ii-jarmark-dworski-w-rudzie-koscielnej-1757939579.jpg)


























































Napisz komentarz
Komentarze