Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Smaki Basi odc. 35 - Leczo z cukinią

W kolejnym odcinku Smaki Basi przepis na Leczo z cukinią. Leczo z cukinią – czyli klasyk lata. To danie jest cudowne w swojej prostocie, a jego największy urok tkwi w świeżych warzywach i odpowiednim doprawieniu.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.

Dziś zabieram Was w smakowitą podróż do kuchni pełnej słońca, kolorów i prostych składników. A bohaterem naszego spotkania będzie… leczo z cukinią – danie, które smakuje latem, pachnie ogrodem i robi się niemal samo!

To jedna z tych potraw, do których można wracać bez końca – bo za każdym razem smakuje trochę inaczej, w zależności od tego, co akurat znajdziemy w lodówce. Ale dzisiaj pokażę Wam moją sprawdzoną wersję – prostą, sycącą i idealną na letni obiad albo kolację.

Zatem jeśli macie pod ręką cukinię, paprykę, cebulę i kilka innych pyszności – zostańcie ze mną. Za chwilę podpowiem, jak przygotować leczo krok po kroku, żeby wyszło aromatyczne, pełne smaku i kolorów.

Zaczynamy gotowanie! 


Oto, czego potrzebujemy:

 Składniki:

  • 2 średnie Cukinie (jedna zielona, jedna żółta – najlepiej młoda, ze skórką)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pasta pomidorowa w butelce
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra , oregano
  • 400 g kiełbasy jeśli ktoś lubi wersję mięsną
  • świeża natka pietruszki na koniec

 Sposób przygotowania:

Zaczynamy od cebuli – obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilę podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty czosnek – tylko na moment, żeby nie zgorzkniał.

Potem dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę – i dusimy razem kilka minut. Teraz czas na cukinię – kroimy ją w półplasterki lub w kostkę, jeśli jest młoda, to nawet nie trzeba jej obierać. Dodajemy do garnka i smażymy razem z resztą.

Na koniec dodajemy pastę pomidorowa, wrzucamy pokrojone pomidory.  Dusimy wszystko razem ok. 15 minut, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozpadną.

Doprawiamy do smaku – sól, pieprz, słodka papryka i troszkę ostrej, żeby danie miało charakter. A jeśli robicie wersję z kiełbasą – pokrójcie ją w półplasterki i podsmażcie osobno, a potem dorzućcie do warzyw.

Na koniec – łyżeczka oregano i natka pietruszki


To leczo najlepiej smakuje z pajdą chleba albo z ryżem. Można je też zapakować do słoika – i cieszyć się jego smakiem nawet po sezonie.

Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do działania w kuchni. Dajcie znać, jak wyszło – i koniecznie wróćcie za tydzień, bo mam już pomysł na kolejny, pyszny odcinek.

 smacznego! 

 

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
SMAKI BASI
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama