Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 15 grudnia 2025 12:42
Reklama

Lecytyna sojowa – praktyczny przewodnik po cechach i zastosowaniu

Soja zyskuje sobie popularność, zwłaszcza za sprawą zwolenników roślinnej diety, której jest ona stałym niemal elementem. Każdy chyba już słyszał o tofu czy sojowych napojach zastępujących mleko. Jednak soja ma też inne zastosowania, przyjrzyjmy się im.
  • 03.10.2019 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Lecytyna sojowa – praktyczny przewodnik po cechach i zastosowaniu

Lecytyna sojowa – czym właściwie jest

Lecytyna znajduje się w każdej komórce ludzkiego ciała. Najwięcej jest jej w układzie nerwowym, nerkach, wątrobie. Lecytyna jest bowiem związkiem z grupy fosfolipidów, które budują błonę komórkową. Z „zewnątrz” otrzymuje się ją z soi właśnie. Najlepszym jej źródłem są specjalne  płyny i tabletki. Lecytyna jednak ma zastosowanie nie tylko zdrowotne ale też w przemyśle gastronomicznym.

Lecytyna sojowa – wpływ na zdrowie człowieka

Dzięki zawartości kwasów omega-6, inozytolu i choliny, lecytyna sojowa ma wręcz zbawienny wpływ na układ nerwowy człowieka. Przede wszystkim w znaczącym stopniu usprawnia pamięć. Zapobiega demencji starczej, pomaga przy depresji a nawet chorym na Alzhaimera. Innym układem , na który korzystnie lecytyna sojowa wpływa jest układ krążenia. A to za sprawą rozbijania cholesterolu co zapobiega powstawaniu zakrzepów w żyłach i miażdżycy. Lecytyna wpływa też bardzo dobrze na wątrobę. Zapobiega marskości, zwłóknieniom i otłuszczeniu tego narządu. Szczególnie przyjmowaniem lecytyny powinny się zainteresować osoby cierpiące na chorobę alkoholową. Jak widzimy lecytyna (w tym sojowa) dba o człowieka „od stóp do głów”.

Lecytyna sojowa – zastosowanie w kosmetyce

Lecytyna bardzo dobrze wpływa na skórę i włosy. Przyjmować suplementy ją zawierające powinny osoby z problemami trądzikowymi, czy łuszczycą. Doskonale też nawilża skórę zapobiegając utracie wody, zmiękcza ją i wygładza zmarszczki. Lecytyna opóźnia też procesy starzenia.

Lecytyna sojowa w przemyśle gastronomicznym

Czytając etykiety produktów w żadnym wypadku nie ma powodów niepokoić się gdy napotka się symbol E322. Pod nim bowiem kryje się lecytyna. Dodatek lecytyny sojowej do chleba sprawia, że jego skórka jest bardziej miękka, w ciastach polepsza ich konsystencję. Ogólnie wydłuża termin przydatności do spożycia produktów. Surowiec ten znajdziesz w ofercie jednego z dystrybutorów pod tym linkiem http://oqema.pl/.  Zapobiega przybieraniu potraw do naczyń. Najczęściej spotkamy lecytynę w takich produktach spożywczych jak: margaryny, majonezy, serki topione, mleko w proszku, makarony, pieczywo, masło orzechowe ale też w produktach z drobiu a nawet w gumach do żucia.

Lecytyna w przemyśle i kuchni

Lecytyna zapobiega gumowaniu się benzyny. Rozdrabnia też większe cząstki farb. W przemyśle włókienniczym i gumowym używa się lecytyny jako smaru i przeciwutleniacza. Stosuje się ją też jako środek antykorozyjny. Lecytyna sojowa jest też stosowana w kuchni. Weganie ciągle podkreślają niezwykłe właściwości produktów sojowych. Są one świetnym źródłem białka, którego może braknąć przy odstawieniu mięsa i produktów odzwierzęcych. Jednak dzięki m.in. produktom sojowym można skutecznie je uzupełnić. Najlepszymi sojowymi źródłami białka jest tofu, miso i tempeh. Doskonałym źródłem składników odżywczych są także kiełki soi.

Materiał Partnera


Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
SMAKI BASI
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama