Lecytyna sojowa – czym właściwie jest
Lecytyna znajduje się w każdej komórce ludzkiego ciała. Najwięcej jest jej w układzie nerwowym, nerkach, wątrobie. Lecytyna jest bowiem związkiem z grupy fosfolipidów, które budują błonę komórkową. Z „zewnątrz” otrzymuje się ją z soi właśnie. Najlepszym jej źródłem są specjalne płyny i tabletki. Lecytyna jednak ma zastosowanie nie tylko zdrowotne ale też w przemyśle gastronomicznym.
Lecytyna sojowa – wpływ na zdrowie człowieka
Dzięki zawartości kwasów omega-6, inozytolu i choliny, lecytyna sojowa ma wręcz zbawienny wpływ na układ nerwowy człowieka. Przede wszystkim w znaczącym stopniu usprawnia pamięć. Zapobiega demencji starczej, pomaga przy depresji a nawet chorym na Alzhaimera. Innym układem , na który korzystnie lecytyna sojowa wpływa jest układ krążenia. A to za sprawą rozbijania cholesterolu co zapobiega powstawaniu zakrzepów w żyłach i miażdżycy. Lecytyna wpływa też bardzo dobrze na wątrobę. Zapobiega marskości, zwłóknieniom i otłuszczeniu tego narządu. Szczególnie przyjmowaniem lecytyny powinny się zainteresować osoby cierpiące na chorobę alkoholową. Jak widzimy lecytyna (w tym sojowa) dba o człowieka „od stóp do głów”.
Lecytyna sojowa – zastosowanie w kosmetyce
Lecytyna bardzo dobrze wpływa na skórę i włosy. Przyjmować suplementy ją zawierające powinny osoby z problemami trądzikowymi, czy łuszczycą. Doskonale też nawilża skórę zapobiegając utracie wody, zmiękcza ją i wygładza zmarszczki. Lecytyna opóźnia też procesy starzenia.
Lecytyna sojowa w przemyśle gastronomicznym
Czytając etykiety produktów w żadnym wypadku nie ma powodów niepokoić się gdy napotka się symbol E322. Pod nim bowiem kryje się lecytyna. Dodatek lecytyny sojowej do chleba sprawia, że jego skórka jest bardziej miękka, w ciastach polepsza ich konsystencję. Ogólnie wydłuża termin przydatności do spożycia produktów. Surowiec ten znajdziesz w ofercie jednego z dystrybutorów pod tym linkiem http://oqema.pl/. Zapobiega przybieraniu potraw do naczyń. Najczęściej spotkamy lecytynę w takich produktach spożywczych jak: margaryny, majonezy, serki topione, mleko w proszku, makarony, pieczywo, masło orzechowe ale też w produktach z drobiu a nawet w gumach do żucia.
Lecytyna w przemyśle i kuchni
Lecytyna zapobiega gumowaniu się benzyny. Rozdrabnia też większe cząstki farb. W przemyśle włókienniczym i gumowym używa się lecytyny jako smaru i przeciwutleniacza. Stosuje się ją też jako środek antykorozyjny. Lecytyna sojowa jest też stosowana w kuchni. Weganie ciągle podkreślają niezwykłe właściwości produktów sojowych. Są one świetnym źródłem białka, którego może braknąć przy odstawieniu mięsa i produktów odzwierzęcych. Jednak dzięki m.in. produktom sojowym można skutecznie je uzupełnić. Najlepszymi sojowymi źródłami białka jest tofu, miso i tempeh. Doskonałym źródłem składników odżywczych są także kiełki soi.






























![II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja] II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja]](https://static2.lokalnatelewizja.pl/data/articles/sm-16x9-ii-jarmark-dworski-w-rudzie-koscielnej-1757939579.jpg)






















































