American whiskey – jakie są jej początki?
Whiskey w Ameryce pojawiła się dzięki europejskim imigrantom. To Irlandia i Szkocja są bowiem uznawane za ojczyznę tego alkoholu. „Woda życia” produkowana była przez iryjskich mnichów już w VII wieku. Według legend za jej wynalezieniem miał stać sam św. Patryk. Z czasem napój, który początkowo wytwarzano ze sfermentowanych owoców, trafił do Szkocji. Kolejne stulecia przyniosły modyfikację receptury i ekspansję alkoholu. W XVI wieku pojawiają się wzmianki o wodzie życia z jęczmienia. Blisko dwieście lat później w obiegu wykorzystuje się już termin „whiskey”. Kolejnym etapem światowej ekspansji whiskey był Nowy Świat. Wspomniani już wyżej imigranci z Irlandii i Szkocji zabrali ze sobą recepturę trunku do Ameryki, gdzie musieli dostosować ją do panujących tam warunków naturalnych. W ten sposób powstała zupełnie nowa odmiana whiskey, w której dominował nie jęczmień, a kukurydza. American whiskey leżakuje też w nowych, opalanych, dębowych beczkach. To wszystko nadaje jej oryginalnego smaku i aromatu. American whiskey wytwarzane jest w kilku ośrodkach. Dwa z nich cieszą się światową sławą. Mowa tu o whiskey produkowane w Tennessee oraz Kentucky.
American whiskey – jakie rodzaje warto sprawdzić?
Kentucky to stan, który śmiało można uznać za światową stolicę burbona. Powstaje tutaj aż 95% światowej produkcji tego rodzaju american whiskey. Burbon wytwarza się przede wszystkim z kukurydzy. Jej zawartość w mieszance zbóż musi wynieść co najmniej 51%. Wielu producentów decyduje się nawet na większą ilość, dlatego często spotkamy trunki zawierające nawet 70% kukurydzy w mieszance. Burbon po destylacji ma nie więcej niż 80% czystego alkoholu. American whiskey znajdziesz chociażby pod tym linkiem https://swiat-whisky.sklep.pl/. Dostępne jest także Tennessee Whiskey. Jak sama nazwa wskazuje, trunek ten powstaje w sąsiedztwie Kentucky, Tennessee. Od burbona różni się przede wszystkim składem mieszanki oraz procesem filtracji. W Tennessee Whiskey kukurydzy jest mniej niż w alkoholu z Kentucky. Trunek ten przepuszcza się dodatkowo przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. W ten sposób po około dziesięciu dniach alkohol uzyskuje wyjątkowy smak i aromat. American whiskey jest więc bardzo zróżnicowaną odmianą tego trunku. Dzięki temu każdy z nich cieszy się światową sławą i uznaniem wśród specjalistów.





























![II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja] II Jarmark Dworski w Rudzie Kościelnej [relacja]](https://static2.lokalnatelewizja.pl/data/articles/sm-16x9-ii-jarmark-dworski-w-rudzie-koscielnej-1757939579.jpg)





















































