Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Witamina D – jak zapobiegać jej niedoborom?

Ostatnimi czasy coraz częściej można usłyszeć o korzystnym wpływie witaminy D na nasz organizm. Popularność jaką zdobyła ta witamina jest wręcz imponująca i śmiało można stwierdzić, że nastała na nią moda. Warto więc się zastanowić, czy trend na witaminę D ma swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości?

Żyjemy w strefie klimatycznej, w której efektywna synteza witaminy D zachodzi w okresie od maja do września. Dodatkowo, nasz codzienny jadłospis jest ubogi w produkty obfitujące w tę witaminę. Pierwszy krok jaki powinniśmy wykonać to badanie pozwalające nam określić poziom witaminy D w organizmie. Dzięki temu będziemy mieć jasność, czy należymy do grupy osób, które powinni zacząć jej regularną suplementację oraz modyfikacje codziennej diety.

Rola witaminy D

Witamina ta ma szerokie spektrum działania i wraz z rozwojem nauki, jej oddziaływanie na nasze samopoczucie jest coraz dokładniej poznawane. Większość z nas rozumie wpływ witaminy D na zdrowie. Odgrywa ona bowiem istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo – naczyniowego, odpornościowego oraz nerwowego, a także odpowiada za regulację gospodarki wapniowo – fosforowej ustroju. Dodatkowo, coraz częściej mówi się o jej znaczeniu w profilaktyce i walce z chorobami nowotworowymi. Pomimo tego, że posiadamy wiedzę na powyższy temat, nie zawsze mamy świadomość, że większość z nas cierpi na jej niedobór, który odbijać może się na zdrowiu. Deficyt witaminy D może prowadzić do chorób dziąseł, utraty apetytu, chorób układu krążenia oraz autoimmunologicznych. Prócz tego, najnowsze badania dowodzą, że jej niedobór przyspiesza procesy starzenia.

Płaszczyzny działania

Jednym ze sposobów zwiększenia poziomu witaminy D w organizmie jest spożywanie produktów w nią bogatych. Należą do nich tłuste ryby morskie (np. łosoś), mięso, masło, jaja, grzyby, oleje roślinne i pełne produkty mleczne. Poziom witaminy D możemy również podwyższyć poprzez jej suplementację. Wybierając preparat, musimy zwrócić szczególną uwagę na jego skład. Powinien on zawierać wyłącznie witaminę D3(pochodzenia zwierzęcego), a nie witaminę D2 (pochodzenia roślinnego), która jest dużo mniej efektywna. Choć niektórzy uważają, że regularne przyjmowanie witaminy D jest przereklamowane, to jednak fakty mówią same za siebie. Nie da się podważyć jej roli w życiu człowieka oraz groźnych skutków wynikających z jej niedoboru.

Ze względu na trudność w uzyskaniu odpowiedniego poziomu witaminy D w organizmie, suplementację można stosować przez cały rok, ale w okresie jesienno – zimowym jest ona szczególnie ważna. Pamiętajmy jednak, że w zależności od wieku, stanu odżywienia, trybu życia, diety oraz pory roku, dawki witaminy D muszą być dobierane indywidualnie.

Dietmap.pl - więcej praktycznych porad dotyczących zdrowego odżywiania.

 

Artykuł sponsorowany


Podziel się
Oceń

Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
SMAKI BASI
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Napisz do nas
Reklama