Nowy SEAT Tarraco
Nowy SEAT Tarraco
Nowy SEAT Tarraco
MICHAŁ SKOTNICKI: Blisko ludzkich spraw
MICHAŁ SKOTNICKI: Blisko ludzkich spraw
MICHAŁ SKOTNICKI: Blisko ludzkich spraw
Jerzy Materek kandydat na szóstkę
Jerzy Materek kandydat na szóstkę
Jerzy Materek kandydat na szóstkę

Nowe wyzwania przed Kołami Gospodyń Wiejskich

  • 20.08.2019, 11:46
  • Katarzyna Kurek
Koła Gospodyń Wiejskich w innym wymiarze
loadingŁaduję odtwarzacz...
Podziel się:
Oceń:
"Babki z krzemienia" to projekt skierowany jest do kobiet z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Lokalnej Grupy Działania „Krzemienny Krąg”. Celem projektu jest pobudzenie aktywności społeczności lokalnych na obszarach wiejskich, integracja środowisk kobiecych oraz podejmowanie wspólnych inicjatyw.

W projekcie bierze udział 46 kobiet, które należą do Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu ostrowieckiego i lipskiego, a także z Uniwersytetu Trzeciego Wieku z Ostrowca Świętokrzyskiego i Lipska. Cały projekt obejmuje kilka bloków tematycznych. Są to warsztaty kulinarne, zielarskie, nalewkarskie oraz zajęcia rekreacyjno - sportowe. będą również warsztaty ze sztuki opowiadania, tzw. story tellingu.

"Nie będziemy się uczyć lepienia pierogów czy robienia bigosu. Pójdziemy o krok dalej, będę chciał pokazać paniom innowacyjne metody gotowania, których jeszcze nie znają, jak np. metoda sous vide. Sous vide to nic innego jak po prostu metoda gotowania potraw w dokładnie zamkniętych torebkach próżniowych. Potrawy przygotowuje się w wodzie o stosunkowo niskiej temperaturze – nigdy nie przekracza ona temperatury wrzenia. "

- mówi Przemysław Stępień - prowadzący warsztaty kulinarne

"Na zajęciach podzielimy się na dwie grupy, jedne z kobiet zabiorę na spacer zielarski, gdzie będziemy uczyć się rozpoznawać zioła oraz i stosowania w życiu codziennym. Druga grupa zajmie się przygotowywaniem z ziół kremów, maści, szamponów i innych kosmetyków"

- mówi Agata Cieślik - prowadząca warsztaty zielarskie

Projekt zakończy się w 2020 roku, ale organizatorzy nie chcą na tym zakończyć. W planach jest już kontynuacja projektu, ale już w wymiarze ekonomicznym, w postaci inkubatora przetwórstwa rolno-spożywczego. 

"Być może z uczestnikami projektu uda się stworzyć zespół, który będzie produkował soki, przetwory, powidła na bazie produktów owocowo-warzywnych, aby wprowadzać je na rynek. Chcemy też stworzyć markę, już nad tym pracujemy. Do końca tego roku będziemy mieli opracowaną linię technologiczną."

- mówi Jarosław Kuba 

To plany na przyszły rok, a już we wrześniu uczestniczki wybiorą się na 3-dniową wycieczkę na Podlasie. 

Katarzyna Kurek

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Effect Studio Company z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe