Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Manufaktura mąki i kaszy powstanie we Włostowie

Umowa na budowę Manufaktury Mąki i Kaszy we Włostowie została podpisana.Jest to pierwszy etap budowy Manufaktury Tradycji i Kultury Kulinarnej.
Reklama
Manufaktura mąki i kaszy powstanie we Włostowie

Źródło: Tomasz Staniek, facebook

Podziel się
Oceń

W środę 24. lipca Tomasz Staniek, starosta opatowski podpisał umowę z firmą PER-MIR na budowę Manufaktury Mąki i Kaszy we Włostowie.

Reklama
 
Dziś podpisałem umowę z firmą PER-MIR na budowę Manufaktury Mąki i Kaszy we Włostowie. Jest to pierwszy etap budowy Manufaktury Tradycji i Kultury Kulinarnej. Całość zadania kosztować będzie 3 mln 300 tys zł. Zadanie realizowane jest w systemie zaprojektuj i wybuduj. Środki finansowe pochodzą w Rządowego Funduszu Polski Ład dla gmin gdzie kiedyś istniały PGR-y. Firma deklaruje że ukończy prace w 2025 roku.
Manufaktura będzie wyposażona w instalacje przetwórcze. Rolnik bądź przedsiębiorca będzie mógł przetworzyć zboże na mąkę lub kasze a potem sprzedać ją pod własną marką lub pod logo i marką centrum, które będziemy chcieli utworzyć we Włostowie.

 

-poinformował  w mediach społecznościowych Tomasz Staniek, starosta powiatu opatowskiego.

 

Przypomnijmy, we Włostowie na terenie po dawnej cukrowni powstaje inkubator przemysłowy . Starostwo Powiatowe w Opatowie, otrzymało na ten cel ponad 15 milionów złotych dofinansowania z Programu Inwestycji Strategicznych. W ramach zadania powstanie hala produkcyjno-magazynowa o powierzchni ponad 4 tysięcy metrów kwadratowych wraz z pomieszczeniami socjalnymi.  Hala przeznaczona zostanie na wynajem dla rolników na przykład na magazyny lub dla firm, które będą mogły tam prowadzić produkcję.


Więcej o autorze / autorach:

Napisz komentarz

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Komentarze

Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
KOMENTARZE
Autor komentarza: izaTreść komentarza: Dietetyczka w jednym z podcastów wspominała o Sanprobi Premium i mówiła, że bakterie Akkermansia mogą pozytywnie wpłynąć na metabolizm. Podobno wiele osób po jego zastosowaniu czuje się bardziej komfortowo z trawieniem.Data dodania komentarza: 7.05.2025, 11:52Źródło komentarza: J. Pikus: Dieta, to nie jest sposób na odchudzanie, dieta to sposób na zdrowieAutor komentarza: ARTURTreść komentarza: Noo jak na drugie pod wzgledem wielkosci miasto w wojewodztwie to szał........Data dodania komentarza: 3.05.2025, 08:28Źródło komentarza: Majówka 2025 z MOSiRem. Atrakcje na Rawszczyźnie i GutwinieAutor komentarza: mądryTreść komentarza: tylko mądry wie że coraz więcej wolnych dni to więcej picia i leżenia a kasa sama z nieba nie leci ,cóż mamy rządzących bez grama myślenia i poza kupowaniem ciemnoty,rozdawnictwem nic ich nie obchodziData dodania komentarza: 27.04.2025, 16:37Źródło komentarza: W tym roku „majówkę” można przedłużyćAutor komentarza: KkTreść komentarza: To jest niezdrowe, bardzo kaloryczne i takie niezbyt apetyczne.Data dodania komentarza: 25.04.2025, 18:03Źródło komentarza: Smaki Basi odc. 22 - Sałatka makaronowa z boczkiemAutor komentarza: Ostr.Treść komentarza: Marek i Wacek w Niedzielę. Po co nam mieszkańcom Amfiteatr? Tyle lat Festiwal odbywał się w Parku. Pamiętam starą scenę za ZDK. Teraz tam maszt z Bazyliszikiem😭Data dodania komentarza: 25.04.2025, 11:27Źródło komentarza: M. Cichosz: W tym roku to 18-ta edycja festiwalu Wielki Ogień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama