CASTOrada
CASTOrada
CASTOrada

Whisky prosto z Indii, czyli Amrut whisky

  • 3.09.2018, 11:00
  • Grupa Tipmedia
Whisky prosto z Indii, czyli Amrut whisky
Za stolicę whisky uważane są Irlandia, Szkocja oraz Stany Zjednoczone. Jednak nie oznacza to, że w innych częściach globu ten trunek nie jest produkowany. Od kilkunastu lat w Indiach produkowane jest ten szlachetny trunek, który znany jest pod nazwą „Amrut whisky”.

Wielka czwórka whisky

Na świecie whisky jest kojarzona głównie ze Szkocją. Nie bez powodu mówi się o „szkockiej whisky”. Pomijana jest przy tym niemal zupełnie whisky irlandzka, która jest starsza od swojej kuzynki ze Szkocji. Z kolei o amerykańskiej whisky również nie mówi się zbyt wiele, i to pomimo faktu, że właśnie tam produkowana jest jedna z najbardziej znanych i popularnych marek – Jack Daniels. Ostatnim krajem, który słynie z produkcji whisky jest Japonia. W Polsce produkty z tego rynku są jednak zupełnie obce szerokiej publiczności. O wiele bardziej kojarzymy Kraj Kwitnącej Wiśni z sake, czyli alkoholem produkowanym ze sfermentowanego ryżu. Jednak to właśnie wyżej wymienione państwa przodują w światowej produkcji whisky. W Irlandii i Szkocji jest wytwarzana ona od ponad 1000 lat. Do Ameryki trafiła wraz z imigrantami z Wysp Brytyjskich, którym nie opłacało się importować whisky z Europy i zaczęli sami ją produkować. Z kolei Japończycy dołączyli do grona potentatów whisky na początku ubiegłego wieku.

Amrut whisky, czyli inne regiony

Choć największymi eksporterami i producentami whisky są wcześniej podane kraje, nie oznacza to, że w innych częściach globu produkcja ego trunku nie istnieje. Whisky destylowana jest na całym świecie, pod niemal każdą szerokością geograficzną. Powstaje ona, oczywiście w o wiele mniejszych ilościach butelek, m.in. w Walii, Francji, Kanadzie, Polsce czy Indiach. My zaś zajmiemy się właśnie tą ostatnią, czyli pochodzącą z Półwyspu Indyjskiego Amrut Whisky.

Amrut whisky - szczegóły

O tym, że whisky nie musi leżakować kilkanaście lat, doskonale zdają sobie sprawę w Indiach. Właśnie tam od 2004 roku destylowany jest Indian single malt whisky od firmy Amrut. Chociaż, żeby być dokładnym, należy wspomnieć, że Amrut whisky miała swój debiut w Wielkiej Brytanii, zaś do Indii trafiła dopiero 6 lat później. Jak widzimy Amrut whisky jest bardzo młoda, jednak można ją dostać w wielu krajach, nawet Polsce – https://swiat-whisky.sklep.pl/108-whisky-inne-swiat. Przyjrzyjmy się zatem jednej z whisky produkowanych w Indiach. Amrut Indian Single Malt Standard to whisky z jęczmienia, który rośnie u samego podnóża Himalajów. Leżakuje w beczkach po bourbonie, zaś tamtejszy klimat sprawia, że dojrzewa o wiele szybciej niż szkocka.

Grupa Tipmedia
Podziel się: