Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Czym może wyróżnić się pracownik fizyczny na rozmowie kwalifikacyjnej?

Prace fizyczny należą z reguły do nieskomplikowanych i niewymagających doświadczenia, dlatego podczas rekrutacji jest cała masa kandydatów na to samo stanowisko. By się wyróżnić z tłumu, trzeba posiadać atuty, które pozwolą na pewne i błyskawiczne zatrudnienie. Oto kilka pomysłów, dzięki którym pracownik fizyczny zabłyśnie podczas rekrutacji.
  • 08.09.2020 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Czym może wyróżnić się pracownik fizyczny na rozmowie kwalifikacyjnej?

Prawo jazdy

Prawo jazdy kat. B to dzisiaj standard, bez którego wielu pracodawców nie wyobraża sobie pracownika. By wyróżnić się z tłumu kandydatów podczas rozmów kwalifikacyjnych na stanowisko pracy fizycznej, musimy posiadać uprawnienia do prowadzenia innych pojazdów. Szczególnie mile widziane będzie prawo jazdy na samochody ciężarowe, maszyny rolnicze bądź motocykle. Ważne jest również doświadczenie w jeździ nimi i to, czy znamy charakterystyczne pojazdy z floty przyszłego pracodawcy.

 

Wykształcenie zawodowe

Dzięki ukończonej szkole zawodowej jesteśmy w stanie wybić się na te innych kandydatów głównie przez fakt, iż posiadamy wykształcenie ukierunkowane na konkretny fach. Warto podeprzeć je specjalistycznymi kursami oraz uprawnieniami. Ważne jednak, iż o naszym sukcesie zadecyduje wiedza, którą potrafimy wykorzystać w pracy oraz kompetencje zdobyte m.in. podczas praktyk zawodowych.

 

Zaświadczenia zdrowotne

Niektóre prace fizyczne wymagają specjalnych zaświadczeń do pracy w szczególnych warunkach pracy np. na wysokości. Posiadając takowe będziemy atrakcyjniejsi dla potencjalnego pracodawcy, który nie będzie musiał przeznaczać środków finansowych na wysłanie nas do medycyny pracy.

 

Książeczka sanepidowska

W gastronomii i w pracach magazynowych może się nam przydać książeczka sanepidowska. Zezwala on na świadczenie obowiązków wymagające kontaktu z żywnością. Posiadanie książeczki otworzy nam drzwi do kariery w gastronomii i w zakładach przetwórstwa bądź składowania artykułów spożywczych.

--- Artykuł sponsorowany ---