Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Okrasa przyjedzie na Dzień Gastronoma

Jesień to czas, kiedy w wielu domach szykuje się przetwory z owoców i warzyw. Na stołach zaczynają dominować różnego rodzaju zupy, potrawy z mięsa z dodatkami aromatycznych i rozgrzewających przypraw, przegryzanych marynowanymi grzybami. To właśnie „Jesień na talerzu” będzie głównym tematem Dnia Gastronoma, który odbędzie się 7 października w czwartek w Zespole Szkół Nr 1 im, Mikołaja Kopernika w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Kliknij aby odtworzyć
Drogi użytkowniku! Wykryliśmy, że korzystasz z programu blokującego reklamy w przeglądarce (AdBlock lub inny). Dzięki reklamom oglądasz nasz serwis za darmo. Prosimy, wyłącz ten program i odśwież stronę.
Podziel się
Oceń

"Jesień na talerzu" to hasło konkursu, w którym udział wezmą cztery dwuosobowe zespoły klas o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharze z klas branżowych. Wśród głównych dań będą dominować potrawy z mięs z jesiennymi dodatkami. Uczniowie wezmą również udział w konkursach "Jesień na stole" (najpiękniejsza dekoracja stołu) oraz "Jesienne słodkości"  (najpyszniejsze i najsmaczniejsze ciasta i wypieki).

Które z dań okaże się najsmaczniejsze? o tym zdecyduje jury. Finałem wydarzeń w ramach Dnia Gastronoma będzie spotkanie uczniów klas gastronomicznych z Karolem Okrasą.

Dyrekcja „Ekonomika” liczy, że dzięki takim wydarzeniom, młodzi adepci sztuki kulinarnej nabiorą pewności siebie, pogłębią swoją wiedzę i zdobędą potrzebne w zawodzie doświadczenie. Szczególnie mając szansę spotkania z gwiazdą gastronomi. 

 

KAROL OKRASA pasjonat ze smakiem

Jak sam o sobie mówi, urodzony szczęściarz; z życiowej pasji uczynił sposób na życie. Ukończył Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie im. E. Pijanowskiego w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ogromnej pracowitości i wyjątkowej konsekwencji zawdzięcza swój sukces, bo chociaż z natury skromny – nie dba o rozgłos – jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kucharzy w Polsce.

Przez 11 lat pracował w restauracji hotelu Le Meridien Bristol, gdzie zdobywał zawodowe szlify. Przez dwa ostatnie lata pracy w tym miejscu był szefem kuchni, najmłodszym w hotelu Bristol. Obecnie prowadzi autorską kuchnię w restauracji Platter, która już została wyróżniona w przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2011”.

Profesjonalista i perfekcjonista w każdym calu, ale egoistą nie jest. Lubi dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jest jedną z najbardziej lubianych osobowości telewizyjnych. Na antenie Programu 2 TVP prowadzi program pt. „Smaki czasu z Karolem Okrasą”. Jego programy kulinarne są dla odbiorców nie tylko źródłem kuchennych inspiracji, ale swoistą akademią sztuki kulinarnej. Pobudza widzów do tworzenia własnego kulinarnego świata, zachęca do czerpania prawdziwej przyjemności zarówno z jedzenia jak i gotowania. Jako wykładowca z właściwą sobie młodzieńczą swadą, poczuciem humoru, ale też zaangażowaniem i dbałością o formę przekazu zdradza tajniki gotowania i wtajemnicza widzów w historię polskiej kuchni.

To właśnie tradycyjna polska kuchnia jest dla niego głównym źródłem inspiracji. Jako świadomy, odpowiedzialny kucharz poszukuje tradycyjnych receptur i najwyższej jakości produktów regionalnych. Stara się ocalić od zapomnienia spuściznę kulinarną naszego kraju, nadając jej nowoczesny, lekki charakter. Za działania na rzecz propagowania polskiej kuchni na arenie międzynarodowej, w 2011 r. został uhonorowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych odznaką „Bene Merito”.

Przez lata kariery zdobył wiele nagród, między innymi nagrodę Chief de L’Avenir w 2008 r. przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla najbardziej uzdolnionych młodych szefów kuchni. Wyróżniony tytułem Chief Chalange w 2008 dla najlepszego szefa kuchni międzynarodowej sieci Le Meridien, laureat nagrody Oskar Kulinarny 2005 w kategorii osobowość kulinarna roku i zdobywca tytułu Hermes 2007 w kategorii osobowość gastronomii.

Na pielęgnowaniu polskiej tradycji jednak nie poprzestaje. Niepokorny duch każe mu szukać coraz to nowych pomysłów, nowych smaków, odkrywać ciągle nowe dania. Jego podróże owocują zaskakującymi połączeniami smaków i aromatów potraw, którymi oczarowuje gości swojej restauracji. [źródło: karolokrasa.pl]

 

 


Napisz komentarz
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. LOKALNA GRUPA MEDIOWA z siedzibą w Ostrowcu Świętokrzyskim, os. Słoneczne 14 jest administratorem Twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: P.Treść komentarza: Bardzo fajna i potrzebna inicjatywa. Oby było jak najwięcej takich akcji i ludzi którzy chcą się zaangażować w pomoc dla naszych małych mieszkańców.Data dodania komentarza: 27.03.2024, 21:59Źródło komentarza: Ambulans Fundacji Ronalda McDONALDA stacjonuje w OstrowcuAutor komentarza: Patrzący z bliskaTreść komentarza: Pani Jolanto- bardzo UPARTA kobieto! "Nie przenoś nam Warszawy do Ostrowca" - oddajemy ten zaszczyt dla ...Ćmielowa! Startuje Pani jako kandydatka Platformy Obywatelskiej do Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego a nie -jak Pani pisze na plakacie wyborczym- Do Sejmiku Świętokrzyskiego .Smutne jest to, na co zwracam uwagę, ale Pani nie wie... dokąd Pani zmierza...Data dodania komentarza: 27.03.2024, 10:59Źródło komentarza: J. Madioury: Uwielbiam pracować z ludźmiAutor komentarza: GośćTreść komentarza: Co to za wynalazek ?Data dodania komentarza: 27.03.2024, 09:32Źródło komentarza: K. Kwiatkowski: Ostrowiec przeżywa kryzys przywódczyAutor komentarza: NIE DLA PerspektywaTreść komentarza: Perspektywa dla PIS :(Data dodania komentarza: 26.03.2024, 17:18Źródło komentarza: K. Stelmasik: Musimy przywrócić prestiż rady miejskiejAutor komentarza: zTreść komentarza: Cud no cud! Przed wyborczy:)Data dodania komentarza: 26.03.2024, 17:15Źródło komentarza: Blok przy ulicy Polnej będzie ogrzewany ciepłem z miejskiej ciepłowniAutor komentarza: gośćTreść komentarza: Pustosłowie, ogólniki i frazesy. Jaki ma Pani plan na województwo Świętokrzyskie, jakie ma Pani kompetencje by podejmować istotne decyzje dotyczące alokacji gigantycznych pieniędzy z UE? Odpowiem- żadne!!! Ewidentnie słychać, że nie wiesz o czym mówisz kobieto.Data dodania komentarza: 26.03.2024, 10:33Źródło komentarza: J. Madioury: Uwielbiam pracować z ludźmiAutor komentarza: xTreść komentarza: Wujek Marek się sprzeda. Szkoda.Data dodania komentarza: 26.03.2024, 05:42Źródło komentarza: NA ŻYWO | Konwencja wyborcza KW Koalicja TAK! dla samorząduAutor komentarza: gośćTreść komentarza: Pani Babci już dziękujemyData dodania komentarza: 25.03.2024, 13:43Źródło komentarza: M. Dębniak: Szpital ma blisko 7,5 mln zł zysku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama