Obchodzenie Światowego Dnia Żywności na świecie, ma jeden zasadniczy cel. Ma pogłębić naszą wiedzę i opinię na temat globalnych problemów żywnościowych. Ma wzmocnić poczucie solidarności w walce z głodem i niedożywieniem. W obchody tego dnia włącza się banki żywności, które wspierają przede wszystkim organizacje i stowarzyszenia opiekujące się osobami w potrzebie to do nich wpływają tony żywności min unijnej.
Z ubiegło rocznego raportu Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że nawet 42% Polaków wyrzuca jedzenie. Natomiast zeszło roczny raport GUS podaje, że w Polsce blisko 2 mln ludzi żyje w skrajnym ubóstwie. Co roczne happeningi związane z datą 16 października, w tym roku zostały ograniczone przez panującą sytuacje epidemiczną.
W okresach przed świątecznych banki żywności prowadzą społeczne zbiórki, te odbywają w sklepach wielkopowierzchniowych a darczyńcy mają świadomość, że święta to czas kiedy zapotrzebowanie na produkty spożywcze rośnie, a czekolada wywołuje uśmiech u każdego dziecka.
Napisz komentarz
Komentarze