Sposobów na zrobienie frytek jest mnóstwo. Podstawową wersją są te zrobione z ziemniaków i usmażone na głębokim tłuszczu. Można je również upiec w piekarniku lub zrobić z innych warzyw, np. batatów, selera czy marchewki. Niezależnie od rodzaju, stanowią świetny dodatek do obiadu.
W polskim rejestrze znajduje się 71 jadalnych odmian ziemniaka, 40 polskich i 31 zagranicznych. Jednak tylko niektóre z nich najlepiej nadają się do przygotowania frytek.
Frytki najczęściej podaje się z ketchupem. Można je również serwować z innymi sosami. Stanowią znakomity dodatek do tradycyjnego schabowego lub pieczonego kurczaka.Sosów do frytek jest całkiem sporo. Warto z nimi poeksperymentować i wydobyć pełnię smaku tych ziemniaczanych dodatków.
Mimo, że ten kawałek ziemniaka w kształcie cienkiego słupka, smażonego na głębokim oleju nie jest zbyt zdrowy, to jednak czasem każdy z nas się na niego skusi. Dziś jest idealny dzień, aby to zrobić.
Napisz komentarz
Komentarze